flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз'яснення щодо надання з 16.03.2018 року за рішенням суду дозволів на поховання

16 березня 2018, 11:53

Коростишівський районний суд роз'яснює щодо надання з 16.03.2018 року за рішенням суду дозволів на поховання ,

Відповідно до кримінально процесуального кодексу України (із змінами та доповненнями станом на 16.03.2018 року ) всі експертизи, в тому числі судово-медичну, з 16.03.2018 року призначатиме слідчий суддя тільки в межах кримінального провадження - у випадках насильницької смерті і лише після реєстрації повідомлення про кримінальне правопорушення. До повноважень експерта належить видача- лікарських свідоцтво про смерть, якщо вона настала внаслідок травми, отруєння, ураження струмом, дії інших зовнішніх факторів, раптової смерті дітей віком до 1 року та якщо особа померлого не встановлена.

Дія нововведень кримінально-процесуального законодавства з 16.03.2018 року на процедуру видачі дозволу на поховання людини, яка померла природною смертю, не розповсюджується. Правила поховання в Україні не змінились, змінився лише суб'єкт, який призначає експертизу - слідчий суддя, а не слідчий, як було до цього часу.

Клопотання сторони кримінального провадження про призначення експертизи будуть розглянуті в строки, передбачені ст. 244 КПК України.

Тіло видається на поховання після завершення розтину, за результатами якого складається Акт судово - медичного дослідження.

Висновок експерта виготовляється на основі Акта судово-медичного дослідження та результатів аналізів у місячний термін з моменту призначення експертизи.

Отже проведення експертизи на правила поховання не впливає.

 

 

За повідомленням судді спікера